Film Black Friday mag niet worden vertoond

De film Black Friday mag van de de Indiase rechter niet worden vertoond. Artistieke vrijheid versus het recht op een eerlijk proces. De zoveelste zeperd voor regisseur Anurag Kashyap.
De vrijheid van de filmmaker tegenover de rechten van de verdachte in een terrorismezaak. Tussen die twee fundamentele waarden moet de opperrechter van India kiezen in een zaak die is aangespannen door de makers van de vooralsnog verboden film Black Friday van regisseur Anurag Kashyap.

‘Wat aan de orde is, is het recht een film over politiek te maken’, zegt producent Arindam Mitra. Maar de advocaat van de tegenpartij, P. A. Sebastian, meent dat Black Friday zijn cliënt, Mushaq Moosa Tarani, al veroordeelt terwijl de strafrechter nog moet oordelen over zijn schuld aan een reeks bomaanslagen in Bombay in 1993.

‘Het is een zeer goed gemaakte film’, zegt Sebastian. ‘De kijker zal overtuigd raken van de schuld van mijn cliënt. Heel India, een miljard mensen, zal zich tegen hem keren. Dan kan hij geen eerlijk proces meer krijgen, in een onbevooroordeelde sfeer.’

Het Gerechtshof van Bombay toonde zich al gevoelig voor Sebastians argumenten. Eind januari, daags voor de première, oordeelde het hof dat de film niet mag worden vertoond voor het vonnis in het terreurproces. Kashyap en Mitra gingen in beroep bij het Hooggerechtshof van India, dat eind vorige week de zaak in behandeling nam.

Black Friday gaat over het Indiase ’11/9′, de bomaanslagen die Bombay troffen op vrijdag 12 maart 1993. Doelwit was onder meer de beurs van Bombay. Er vielen 275 doden en 713 gewonden.

maandag 25-4-2005
Door: Rob Vreeken
www.cinema.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.