Bollywood film ‘Bawaal’ beschuldigd van bagatelliseren Holocaust

Bollywood film 'Bawaal' beschuldigd van bagatelliseren Holocaust

Een afgelopen maand op Amazon Prime verschenen Bollywood lovestory ligt momenteel onder vuur. De film Bawaal wordt door sommigen beschuldigd van het bagatelliseren van de moord op miljoenen tijdens de Holocaust. Het gaat zelfs zo ver dat het Simon Wiesenthal Center (SWC) er bij de streamingsdienst op aandrong om de film van zijn platform te verwijderen, vanwege ‘het bizarre misbruik van de nazi-holocaust als plotapparaat’ meldt CNN.

De film, geregisseerd door de Indiase filmmaker Nitesh Tiwari en met in de hoofdrollen bekende acteurs Janhvi Kapoor en Varun Dhawan, vertelt het verhaal van een narcistische geschiedenisprofessor die zich schaamt voor de epilepsie van zijn vrouw. Ze reizen naar Europa naar prominente locaties uit de Tweede Wereldoorlog, waar hun liefde voor elkaar verdiept.

Scènes uit heden en verleden worden in de film met elkaar verweven. Er zijn luchthartige dialogen en een verhaallijn die de vernietigingskampen van de nazi’s gebruikt als een metafoor voor relatieproblemen. Critici hekelen het gebruik van de moord op ongeveer 6 miljoen Joodse mensen en vijf miljoen anderen als achtergrond voor de relatieproblemen van het paar. [tekst loopt door onder video]

De trailer van de film ‘Bawaal’ (hierboven), die de slogan ‘Elk liefdesverhaal heeft zijn eigen oorlog’ gebruikt, bevat een fantasiescène waarin de personages van Kapoor en Dhawan vastzitten in een gaskamer. “We lijken allemaal een beetje op Hitler, nietwaar?” Kapoor’s personage zegt op een gegeven moment in de trailer. “We zijn niet blij met wat we hebben. En wij willen wat anderen hebben.” In een andere scène in de film zegt ze: “Elke relatie gaat door hun Auschwitz”.

De regisseur zei tijdens een persbijeenkomst dat ze de film met veel “liefde, zorg en goede bedoelingen” hebben gemaakt. Hij voegde eraan toe: “Ik ben een beetje teleurgesteld over de manier waarop sommige mensen het begrepen hebben. Dat is nooit de bedoeling geweest. Het zou nooit mijn bedoeling zijn om ongevoelig te zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.