Pritam opnieuw de copycat of toch niet?

Pyaar Ki Pungi is een nummer uit de film Agent Vinod. De film staat gepland voor een release op 23 maart en de promotionele activiteiten zijn in volle gang. Ook buiten India wordt de film sterk gepromoot. De promos draaien zelfs op de Iraanse televisie.

Op deze manier kwam een Iraanse band, Barobax, er vorige week achter dat het eerste deel van het nummer van hun afkomstig is. En dus is componist Pritam Chakraborty aangeklaagd wegens schending van het auteursrecht.

“Op 12 maart van dit jaar zag de band een van de promos van de film Agent Vinod voorbijkomen op satelliettelevisie in Iran. Het gaat hier om het lied Pyaar Ki Pungi. De leden van de band realiseerden zich dat het eerste deel van het nummer zonder enige verandering is gekopieerd van de titelsong van hun album Soosan Khanoom uit 2010”, aldus de advocaten van de band.

Barobax nam direct contact op met hun vertegenwoordiger in India, Nargis Kazerooni, om juridische stappen te ondernemen tegen alle betrokkenen. Naast componist Pritam zijn ook Eros International Media, Illuminati Films Private Ltd en Super Cassettes Ltd aangeklaagd. De band is eigenaar van het copyright van het nummer Soosan Khanoom. Dit betekent dat de muziek van het album niet zonder toestemming van de band kan worden gebruikt .

“Wij eisen dat de componist, de producenten en regisseur geen gebruik maken van het nummer tijdens de promotionele activiteiten of in de film. Doen zij dit wel, dan zullen wij verdere stappen tegen hen ondernemen,” aldus de advocaat van de band.

Volgens de producenten is er geen sprake van een kopie en heeft de band geen poot om op te staan, mocht dit tot een rechtszaak komen. “Er zijn twee versies van het nummer. De versie die in de film wordt gebruikt heeft niets te maken met het nummer van deze band. Elke poging om een procedure te starten voor de vermeende schending van het auteursrecht is ondoordacht, onbezonnen en onhoudbaar. Elke actie in dit verband zal met kracht worden bestreden in overeenstemming met de wet. We zullen zo spoedig mogelijk reageren op de aantijgingen,” aldus Vijan.

2 REACTIES

  1. Het is niet erg. Preetam heeft er uiteindelijk een nieuw product van gemaakt. Ik vind de gehele AV soundtrack van begin tot eind en van achter naar voren een super top productie. Dit heb ik nog nooit ervaren, ook niet bij RD burman of een Westerse artiest. De vibe door het album heen is gewoon van uitzonderlijke klasse. Op onze sportschool hebben ze op de AVtheme gespinned. Laat Pritam voor het gebruiken van de sample natuurlijk wel betalen. Maar hij mag van mij doorgaan met bestaande producten om te zetten in betoverende muzikale coctails. Ik ben werkelijk onder de indruk van het gevoel voor stijl door alle genres heen op deze album!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.