Ode van Nederlandse Bollywood coryfeeën aan Mohammed Rafi

Rafi
Op zondag 6 oktober om 14:30 wordt er in het Lucent Danstheater Den Haag, in samenwerking met Breathing, een ode gebracht aan de grootste zanger van de Bollywood films Mohammed Rafi. Uit het immens grote repertoire van bijna 30.000 liedjes wordt, door vier in Nederland wonende zangers en zangeressen, een selectie van zijn grootste hits vertolkt in een nostalgische show. Begeleid door een ensemble bestaande uit de crème de la crème van de Nederlandse Jazz, Klassiek en Indiase muziek, onder leiding van violist Satyakam Mohkamsing, zal het publiek zich in bollywood sferen wanen. De show wordt gehost door Tv-bekendheid Narsingh Balwantsingh.

Een nieuwe generatie Indiase vocalisten, met hun wortels in Nederland, India, Afghanistan en Suriname vertolken Rafi’s grootste solo stukken en duetten. Een uitdaging voor Tamim Taban, Shalini Bholasing, Ilyas Nadjafi en Emma Westhout die alle vier in de Nederlandse Bollywood scene hard aan de weg timmeren. In een sfeervolle setting worden zij begeleid door een ensemble onder leiding van violist en arrangeur Satyakam Mohkamsing. Ook spelen mee o.a. Orville Breeveld (gitaar), Gideon Nelissen (viool) Arjan de Graaf (alt viool) en nog een tienkoppig ensemble. Het ensemble bestaat uit musici met verschillende stijlen, waaronder de Westers Klassieke, Indiase en Jazz stijl. Het concert wordt geregisseerd door Madan K.C., die zelf ook internationaal verantwoordelijk is voor diverse Bollywood producties. Cabaretier, acteur en presentator Narsingh Balwantsingh, zal als host de show nog een extra boost geven, wat gezien zijn achtergrond garant staat voor een enerverende en vermakelijke middag.

De legendarische Mohammed Rafi (1924 – 1980), was zelf nauwelijks te zien in de duizenden Bollywood films waar zijn stem veelvuldig in te horen was. De acteurs playbackten de vaak melancholische liedjes die miljoenen huiskamers en filmzalen tussen de jaren 40 en 80 met de unieke sound van Rafi vulde. Denk aan ‘Bedan Pe Sitare Lapete Hue’, ‘Hum Tumse Juda Ho Ke’ of ‘Jaane Chaman Shola Badan’; nummers waar iedereen, zowel Indiaas als niet-Indiaas, bekend mee is. Ondanks dat zijn liedjes een duidelijk Indiaas karakter hebben, zijn er ook Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en zelfs Afrikaanse invloeden te horen in het instrumentgebruik en de arrangementen. In de jaren zestig en zeventig werd zijn werk naast vele nominaties ook bekroond met verschillende awards in Bollywood. Men kan bijna zeggen dat Bollywood groot is geworden dankzij de stem en songs van music maestro Mohammed Rafi.

Tickets v.a. €17,50 – meer informatie: www.breathing.nl en www.ldt.nl.

Bekijk de compilatie van de voorgaande editie in de Amsterdamse Meervaart voor een sfeerimpressie:

4 REACTIES

  1. Beste mensen,

    Wat leuk dat jullie dit organiseren A tribute to Mohd Rafi. Hij is de beste zanger van India. Dit is zelfs toegegeven door Kishore Kumar. Mohd Rafi kon qawwalis, Bhanjans, Classicals, sad & Love liederen zingen. Mensen zetten jullie dit door. Ik kom naar Den Haag om naar jullie te luisteren.

  2. ik ben echt een beetje die Narsingh een beetje zat.
    Zijn er geen andere hindoestanen die dit kunnen,of bestaat hij alleen.
    Misselijk mannetje altijd met zijn vreselijke lelijke moeder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.