Bollywood legende Lata Mangeskar 81 jaar

Bollywood legende Lata Mangeskar 81 jaarDe levende legende Lata Mangeshkar heeft op 28 September de leeftijd van 81 jaar bereikt. Bijna een ieder in India draagt deze zangeres met de gouden stem op handen. De gerespecteerde Lata is haar carrière in het jaar 1942 begonnen toen zij maar liefst 13 jaar oud was. Aan het begin van haar zangcarrière ging het moeizaam om als jong meisje in de muziekindustrie door te breken. Haar eerste Hindi nummer was ‘Paa Lagoon kar Jodi’ voor de film ‘Aap ke Seva Mein’ in 1946. Lata heeft zelfs van 1974-1991 in het Guinness Book of records gestaan, omdat ze de meeste nummers heeft opgenomen in die periode.

Ondanks het feit dat Lata Mangeshkar de laatste tijd weinig zingt, is zij de meeste gewaardeerde zangeres in India. Tevens is Lata’s gouden stem de meest gewilde stem voor Bollywood liederen. Elke film en muziekmaker heeft Lata op nr.1 staan. Ook haar zusje, Asha Bhosle, is ontzettend trots op haar en kijkt alleen op naar haar grote zus. Voor haar is niemand een concurrent, maar haar zus zou ze graag willen evenaren. In een interview met Asha Bhosle in Amsterdam in 2009, gaf het zusje van Lata aan dat ze op hele jonge leeftijd begonnen met zingen. Ze moesten in het verleden hard werken om zo hun steentje bij te kunnen dragen aan het huishouden. Haar zus begon op jonge leeftijd al de kost verdienden met haar gouden stem. Van het geld dat ze verdiende konden ze rondkomen in huis.

Sonu Nigam en Sunidhi Chauhan hebben via hun twitter laten weten dat ze echt weg zijn van Lata en dat ze Lata altijd om hun heen willen hebben. Sonu vraagt zelfs om altijd gezegend te worden door haar. Sunidhi geeft aan dat Lata Mangesher geen idee heeft hoeveel ze voor haar betekent. Ook Asha Bhosle liet via twitter weten dat haar grote zus gisteren jarig was. Ze is en blijft haar favoriete zangeres en vindt het echt erg dat ze helaas niet aanwezig kon zijn op haar verjaardag omdat ze in Hong Kong zit.

Enkele andere hits van Lata Mangeshkar zijn: ‘Ajeeb Dastaan Hai Yeh’, ‘Choti se Umar Main’, Tumhein Yaad Karte Karte’ en ‘Dil to Pagal Hai’. Zo heeft Lata Mangeshkar meer dan 1.000 nummers gezongen in meer dan 36 verschillende talen uit India. (©ZD/Bollywood.NL)

3 REACTIES

  1. […] post by Administrator Posted on Wednesday, September 29th, 2010 and is filed under Uncategorized. You can follow any […]

  2. Blij dat zij niet meer zingt. Vele talenten hebben nooit een kans gekregen om door te breken toen zij heerste. Gelukkig is die situatie nu veranderd en kunnen wij genieten van zoveel mooie vrouwelijke zangstemmen uit India. Zoals Sunidhi Chauhan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.