Het Indian Film Festival The Hague komt er weer aan

Van 3 tot en met 7 oktober presenteert het Indian Film Festival The Hague (IndianFFTH) meer dan 25 films en documentaires in 4 Haagse filmtheaters.

Het programma overstijgt de klassieke Bollywoodfilm, daagt uit tot debat en presenteert een realistisch beeld van het India van vandaag in al zijn kleur en diversiteit.

Het groeiende platform voor Indiase cinema in Nederland is met deze tweede editie definitief teruggekeerd naar de Hofstad. De locaties zijn het Filmhuis Den Haag, Pathé Buitenhof en Theater Dakota. Het Humanity House is een nieuwe locatie dit jaar.

Vijf dagen lang kan het festivalpubliek kiezen uit een bijzondere selectie van hedendaagse films van enkele onafhankelijke talenten uit India en de diaspora.

Shyam Benegal

Het festival introduceert dit jaar de nieuwe categorie Retrospectief met vijf films van de Bengaalse filmmaker Shyam Benegal: Ankur, Bhumika, Suraj Ka Satvan Ghoda, Zubeidaa, Sardari Begum. Shyam Benegal wordt door velen gezien als de vader van de onafhankelijke Indiase cinema. Zijn creatieve oeuvre in ruim veertig jaar tijd omvat meer dan twintig speelfilms, documentaires en tv-programma’s.

Maar liefst zeven keer won hij de National Film Award voor Beste Hindi speelfilm. Het Retrospectief wordt gepresenteerd in samenwerking met de Ambassade van India in Nederland en het Directoraat Filmfestivals India.

Educatieprogramma

Dit jaar start het IndianFFTH met een educatieprogramma voor leerlingen vanaf groep 5 in het primair onderwijs. Alle basisscholen in Den Haag hebben hierover een lesbrief ontvangen. Door naar de film Chillar Party te kijken en hierover met elkaar te praten leren de leerlingen niet alleen over de hedendaagse Indiase cultuur, maar leren ze ook over universele thema’s als vriendschap en rechtspraak.

Chillar Party gaat over een clubje van zeven pittige vrienden die zichzelf zien als de grote helden van hun buurt. Samen komen ze in opstand tegen een lokale politicus en wordt hun vriendschap getest. Chillar Party won dit jaar de prijs voor beste jeugdfilm in India.

Highlights 2012

Op woensdag 3 oktober opent het IndianFFTH de tweede editie van het festival in het Filmhuis Den Haag met een bijzondere openingsfilm. Het filmprogramma wordt op maandag 17 september gepubliceerd op de website van IndianFFTH. Reserveringen kunnen vanaf 17 september bij alle locaties worden gemaakt.

Over IndianFFTH

Het Indian Film Festival The Hague (IndianFFTH) is een veelzijdig filmevenement dat aandacht vraagt voor hedendaagse filmkunst uit India.

Op het programma van dit vijfdaagse festival staat een gevarieerde verzameling arthouse films, documentaires en populaire Hindi films, waarvan het merendeel nog niet eerder in Nederland is vertoond. Filmliefhebbers kunnen op die manier kennismaken met een panorama

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.