Bollywood componist Vishal Dadlani licht waarschuwing toe

Bollywood componist Vishal Dadlani licht waarschuwing toeBollywood componist Vishal Dadlani sprak zich enkele weken geleden uit over het remixen van zijn liedjes. Hij tolereert het niet meer wanneer iemand zonder zijn toestemming zijn liedjes opnieuw uitbrengt als remix. En mocht dit toch gebeuren dan sleept hij diegene voor de rechter. Dat was een duidelijke waarschuwing. In een interview licht hij zijn frustratie toe.

“Het was tijd om mij eens hierover uit te spreken. Het bericht was niet gericht aan een specifiek persoon, maar meer gericht op de respectloosheid dat hiermee gepaard gaat. Ik heb het gevoel dat mensen snel een goedkope oplossing zoeken voor liedjes om hun films te promoten.”, zegt Vishal.

“Het gaat niet om het remixen zelf. Het gaat er om dat de originele componist(en) wel moeten worden vermeld. Eer wie ere toekomt, creatieve goedkeuring en een vergoeding dienen te worden gegeven aan de oorspronkelijke componisten. Het gaat vooral om de creatieve goedkeuring.”

“Muzikanten moeten elkaar leren respecteren. Wanneer een muzieklabel je vraagt om een van onze nummers te remixen, is het dan niet jouw taak om op zijn minst even de componisten te bellen en het te vragen?”

“Ook wij hebben liedjes geremixed. Maar misschien vijf keer in een carrière van 350 nummers. Maar voor ieder nummer werd de originele componist als eerste vermeld en waar mogelijk hebben we deze componist persoonlijk benaderd. Wij hebben een hulde gebracht.”

“Maar wij zijn ook schuldig. Deze ongelukkige trend zijn wij misschien wel begonnen en dat is misschien tevens de reden waarom we deze ook moeten stoppen, indien mogelijk. Helaas hebben sommige mensen er een carrière van gemaakt door andermans werk te stelen”, aldus Vishal.

Bhushan Kumar, de directeur van platenlabel T-Series, was op zijn zachts gezegd niet geamuseerd door de waarschuwing van Vishal. Platenlabels hebben namelijk alle rechten in handen. “Het auteursrecht ligt bij de platenlabels. Dus wij staan in ons recht. Wie is hij om een muzikant of een platenlabel te vertellen dat zij dit recht niet hebben, terwijl het nummer eigendom is van de platenlabel? Zij hebben recht op royalty’s en die ontvangen zij ook voor elke remix die wij maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.