‘Ik pak de dader als je moeder wordt beroofd’

Politie_Werving_September_EtnoMedia_Volkan_600x450

Volkan, hoofdagent in opleiding – Ik zie het gebeuren als ik samen met mijn collega op weg ben naar het bureau. Onder het tunneltje naast het park rijdt een jongen op een scooter hard weg. Op de grond ligt een vrouw die roept: “Help, hij heeft mijn tas!!”. Mijn collega ontfermt zich over de vrouw en ik zet met gillende sirene de achtervolging in. Als de jongen even later een doodlopende weg inrijdt, kan ik hem gemakkelijk klemrijden. De tas kunnen we weer teruggeven aan de vrouw. Ze is erg geschrokken, maar ook heel blij met onze snelle actie.

Spanning en afwisseling
Volgens Volkan, hoofdagent in opleiding, zijn agenten echt doeners. “Als je zoiets ziet gebeuren, dan ga je er meteen achteraan.” Het is deze mentaliteit die Volkan aantrok bij de politie. “Eigenlijk is het voor mij een jongensdroom. Het optreden in spannende situaties en de afwisseling zijn voor mij erg aantrekkelijk. Net als de sociale contacten op straat.”

Ik wil iets betekenen voor mijn stad
Naast de spanning en de afwisseling heeft Volkan ook een maatschappelijke motivatie. “Ik heb in de Rotterdamse wijk Spangen gewoond en daar zag ik dat er wat moest gebeuren. De jongens die daar rondlopen werden niet altijd goed begrepen. En omdat ik weet hoe die jongens denken, kan ik iets bijdragen.”

De rol van je afkomst in het politiewerk
Zelf heeft Volkan niet getwijfeld om bij de politie te gaan. “Mijn Turkse omgeving was vooral erg trots toen ik alle testen had gehaald. Die Turkse achtergrond werkt soms trouwens in mijn voordeel. Als we naar een Turkse of Marokkaanse familie gaan, dan willen ze toch liever met mij praten. Ze voelen zich dan wat meer op hun gemak, wat ik wel snap maar ook wel jammer vind. Want mijn collega en ik komen er tenslotte met hetzelfde doel.” Voor Volkan is de politie een plek waar je allemaal van elkaar leert. En je krijgt tot op zekere hoogte de ruimte om je werk op jouw manier in te vullen en om je persoonlijke kwaliteiten te benutten.

Word ook agent.
Ga naar www.kombijdepolitie.nl en maak er politiewerk van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.