Bollywood filmindustrie viert 100-jarig bestaan

BollywoodVandaag, 3 mei 2013, viert India het 100-jarig bestaan van haar filmindustrie ook wel ‘Bollywood’ genoemd. De viering markeert de release van de allereerste Indiase film op 3 mei 1913 in Mumbai, getiteld ‘Raja Harishchandra van filmmaker Dhundiraj Govind. Deze zwart-wit film zonder geluid is gebaseerd op het verhaal van een deugdzame koning van het hindoe-epos Mahabharata.

De 100ste verjaardag van Bollywood wordt gevierd met de release van twee films die te maken hebben met deze mijlpaal. De eerste is ‘Bombay Talkies’, welke bestaat uit vier korte verhalen geïnspireerd door India’s liefde voor cinema en de impact van de films, gemaakt door enkele van ’s lands toonaangevende filmmakers. Ook de bekroonde documentaire ‘Celluloid Man’, een eerbetoon aan de oprichter van het Nationaal Filmarchief van India, PK Nair, beleefd vanavond haar premiere voor een groot publiek.

India heeft de grootste en meest levendige filmindustrie ter wereld, gemeten naar het aantal geproduceerde films. Zo werden er vorig jaar bijna 1.500 films geproduceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.