Den Haag in Oktober in de ban van India

Oktober is de maand vol met India-activiteiten in Den Haag. Aanleiding is de uitdaging die wethouder De Jong heeft neergelegd bij de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap om de Hindostaanse hoofdstad te worden van het Europese vasteland. Niet voor niets, want de Surinaams Hindostaanse gemeenschap is met 45.000 zielen de grootste etnische groep in Den Haag en daarmee ook de grootste groep van mensen met Indiase roots op het Europese vasteland. De Haagse burgemeester Van Aartsen reist bovendien midden oktober naar India af om deze ambitie kracht bij te zetten.

De keuze voor de maand oktober ligt voor de hand omdat 2 oktober de geboortedag is van Mahatma Gandhi en op 26 oktober hindoes wereldwijd het lichtjesfeest Divali vieren. Haags PvdA gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash: “We willen Nederland in die maand oktober laten kennismaken met de rijkdom van de Indiase cultuur. Daarom zijn er in Den Haag tal van activiteiten. Gevestigde Haagse culturele organisaties zoals Korzo theater, het Haags historisch museum,het residentieorkest en de Koninklijke schouwburg werken eraan mee. En in de Haagse bibliotheken is er een tentoonstelling over het leven en werk van Gandhi”.

Onder de naam ‘India maand‘ heeft Rajiv Girwar van City Mondial samen Kosmopolis het initiatief genomen om Den Haag voor een maand om te toveren tot het magische Bollywood. Voor Ramnewash is de opening van het Indiaas Cultureel Centrum in de verbouwde Pniël kerk in de Tesselsestraat te Scheveningen op 2 oktober het hoogtepunt. “Net als in Suriname gaat India nu structureel investeren in de verspreiding van de Indiase kunst en cultuur. Dankzij het lobbywerk van wethouder Baldewsingh hebben we de nek aan nek race gewonnen van Rotterdam en Amsterdam. De regering van India gaat nu miljoenen investeren in dit cultureel centrum. Dat is niet alleen goed voor het culturele leven in de hofstad, maar ook voor de economie.

En als afsluiting van de India maand is er het Divali festival dat door Surinaams Hindostaanse ondernemers verenigd in Hisba uit eigen middelen wordt gefinancierd. Vanaf het hart van Little India, het Paul Krugerplein, waar het weekend voor Divali een spirituele markt is, zal op dinsdag 25 oktober een optocht vertrekken naar het Stadhuis waar op het Spuiplein Burgemeester Jozias van Aartsen (net terug uit India) de grootse dia van Europa zal aansteken.

3 REACTIES

 1. […] post by Administrator Posted on Thursday, September 15th, 2011 and is filed under Uncategorized. You can follow any […]

 2. is er ook een modeshow?? Ik heb een onderzoek namelijk: wordt de mode in India beïnvloed door de westerse cultuur? dus als er een modeshow is komt dat goed van pas. En kent iemand misschien een modeontwerper die Indiase feestkleren maakt zodat ik hem of haar kan interviewen? Ik hoop dat iemand mij kan helpen met mijn PWS.

  Ik wacht met zeer veel belangstelling op jullie reactie 🙂

 3. aanvullende informatie omtrent het festijn dat kennelijk heeft geprikkeld tot :

  “Dankzij het lobbywerk van wethouder Baldewsingh hebben we de nek aan nek race gewonnen van Rotterdam en Amsterdam.”

  Ik voeg hier aan toe de heer Sital van een internationaal netwerk.
  De heer Sital heeft in 2009 de gelegenheid te baat genomen om een aanbod van bezoek van dhr. Arun Gandhi aan de stad aan te nemen.
  Hier ontwikkelde zich mede door een diplomaat en een aan de weg timmerende organisatrice een gevuld dagprogramma dat het inmiddels al weer 70 jarige vijfde kleinkind van Mahatma tot een uiterste inspanning dreef. De diplomaat stelde zijn slaapgelegenheden beschikbaar voor Arun en twee WUPED adviseurs, die daardoor gespaard bleven van een reis naar Bunnik. De volgende dag trok de limousine met een nijvere fotograaf langs de Zeeuwse Waterwerken en een internationaal vredesmonument te Cadzand richting België waar een duurzaam ondernemer zijn scheppingen beschikbaar stelde voor ontwikkelingswerken te India. De Zondag werd afgesloten te Amsterdam waar dhr. Cohen geen gelegenheid kon vinden voor een kopje thee met de non-violence predikende Gandhi. Ook Abouthaleb wist geen tijd te genereren. Vraag is dus of het wel aan de Haagse – overigens zeer gewaardeerde wethouder met blauw bloed – gekweten kan worden dat hij zo succesvol blijkt. Het toeval speelt immers een grote rop en voor dat: de intentie aangesloten te zijn met kwesties van volkse importantie.

  Of het feestgezelschap de ware pointe van het toeval wil kennen, staat nog immer te bezien.

  Een uitstapje naa “Jupiter International” of “Hugh Schonfield” kan de nijvere wethouder zich doen voelen in zijn zelfonderzoek:
  * http://www.jupiterinternational.org/
  * http://schonfield.org/

  Twee Hollandse Knapen wisten het geheel te presenteren als pionierend werken aan de betere wereld met de Haagse stijl van hedendaags eerbetoon achter het bloemetjesbehang.

  “Gepast” en schoon in de Hofvijver – heet dit op zijn Hollands, Royaal Haagsch.

  Met ontzag voor Margareth en Steve, en Martien vanzelf, Cees

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.