Wij zijn op zoek naar uw filmherinneringen!

OPROEP: Voor een televisieprogramma over de invloed van Indiase films (‘Bollywood’) op Hindoestanen in Nederland en Suriname zijn we op zoek naar mensen die warme herinneringen hebben aan de films die ze in Suriname zagen, vlak voordat ze naar Nederland kwamen. Vooral films uit begin jaren zeventig, zoals ‘Upkar’ van Manoj Kumar (met het onvergetelijke lied ‘Mere Desh Ki Dharti), en ‘Purab Aur Paschim’, of ‘Hare Rama Hare Krishna’ en anderen.

Waar was u, wat deden de films u, en wilt u het aan ons vertellen? Meld u dan aan op: info@jessicadikmoet.nl. De mooiste verhalen zullen worden gebruikt in de documentaire ‘Hum Aapke Hain Kaun’ (Wie ben ik voor jou), die zal worden uitgezonden op de Nederlandse televisie.

3 REACTIES

 1. Een van mijn favoriete film is Arpan. Met Reena Roy, Jeetendra en Raj Babber.
  Omdat het een mooie story heeft. Reena Roy was at her best in the film. De offering van haar geluk voor hem en zijn familie. Het liedje pardes jake pardesia bhul na jane piya. Parveen Babi met het liedje likhewale.De droom van iedere meid die nog thuis woont om vervolgens bij haar aanstaande man in te trekken. De liedjes werden geschreven en aangepast aan het verhaal. Je hoefde een liedje te luisteren en wist hoe het verder zo lopen. Echt prachtig. Een familie story wat je tegenwoordig niet meer te zien krijgt.
  En zo zijn er wel meerdere films. A gale lag van Shashi kapoor. Yadon ki baraat. Hum kisi se Kam nahi. Old is gold dat is zeker.
  Groetjes,

  Sunita.

 2. Ik heb heel veel favoriete films. In Suriname vond ik het altijd een feest om naar de bioscoop te gaan. Als ik wist, dat er een film van Jeetendra uit zou komen, kon ik weken niet slapen van de spanning. Later was ik een hele grote fan van Amitabh Bachan. Zijn eerste film die ik had gezien was Bandhe Haath. Toen ik die film had gezien zei ik tegen m’n schoonzus, ik ga nooit meer een film van die man kijken hoor, hij kan niet acteren. Later, toen zijn films kwamen zoals, Zanjeer, Majboor, eno nog veel meer, was ik niet te houden. Rajesh Khanna ook een topacteur. Ik kan niet beschrijven wat voor een heerlijk gevoel ik kreeg bij het zien van een Indiase film.
  De allereerste film die ik had gezien was ” Dhool ka Phool”, maar daar kan ik me niets meer van hierinneren.
  Daarna ” Geet Gaye Patrone”, midnight zelfs, iets wat vroeger taboe was. Ik was gegaan met een nicht en haar man, die ook grote fans waren van de indiase filmwereld.
  Ik kan zo doorgaan, later ” MARYADA’ met Rajes Khanna, Raajkumar en Mala Sinha, allemaal stuk voor stuk geweldige acteurs.
  Pyaar kiye Jaa met Shashie en Kishoor Kumar, Jigri Dost met Jeetendra en Mumtaz, Do Raaste met Rajesh Khanna en Mumtaz. Teveel om op te noemen.Hum kisi se kam nahi.
  Wat was Rishi een knappe man.
  Al met al, ik heb een heerlijke tijd gehad en ik koester die herinneringen.
  Tegenwoordig is alles zo gewoon, omdat bijna alles mag.
  Ik zou uren door kunnen gaan en jammer, dat er niet veel mensen zijn, met wie je dit soort dingen kan delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.