Er mag weer gerookt worden in Bollywood

Het Indiase hooggerechtshof in Delhi heeft vrijdag jl. een wet afgeschaft die het roken in films verbood. Dat verbod werd in 2005 door de regering in het leven geroepen. De Indiase filmacteurs en -actrices zijn ware volksidolen en als ze in hun films zouden blijven roken, zou dat leiden tot imitatiegedrag bij hun fans. Een onwenselijke ontwikkeling, vond de regering. De regeling deed in India nogal wat stof opwaaien. De Bollywood filmindustrie vond dat de overheid haar pijlen op het verkeerde doel afschoot en zich beter kon wenden tot de tabaksindustrie.

Vandaar de uitspraak van de ‘Delhi High Court’ op vrijdag. Volgens het hof is het verbod een beperking van de creativiteit en vrijheid van meningsuiting van filmmakers. Of zoals ze letterlijk formuleerde: “A cinematographic film must reflect the realities of life. Smoking is a reality of life. It may be undesirable but it exists”.

6 REACTIES

 1. Het is niet gek dat de Bollywood filmindustrie walgt van een verbod op roken in films. Zo lopen de filmmakers ettelijke miljoenen aan reclamegelden mis en dat is de kern van de zaak.

  Acteurs en actrices hebben linksom of rechtsom een voorbeeldfunctie voor het grote publiek en in het bijzonder alle die-hart fans. Het is vanuit de psychologie meer dan vanzelfsprekend dat dit imitatiegedrag tot gevolg heeft.

  Dat roken levenbedreigend is voor de gezondheid en dodelijke consequenties heeft staat als een paal boven water. Het deert de Bollywood filmindustrie dus geen snars wat ik mens onterend vind..buitengewoon bizar. Men denkt in Bollywood echt dat ze geweldig bezig zijn met het incorporeren van allerlei westerse invloeden in wat ooit juist zo mooi, traditioneel en uniek Indiaas was. Onze hele eigen indentiteit zal binnen no-time als sneeuw voor de zon verdwijnen en zullen wij net zo losgeslagen zijn als de westerlingen, die van origine nooit echt een eigen cultuur hebben gehad.

 2. nou ik vind dat ze het zelf moeten weten maar ik denk da thet wel invloed heef top mensen amar ja op zich snap ik wel dat de bollywood industrui dat verbod niet wil

 3. Weeetje Sharukh Khan mag roken wanneer hij wil en het is zijn eigen schuld als er iets gebeurd ofsow. En de mensen die hem volgen zijn idioot. En weetje Shahrukh doet het niet expres, hij hardstikke aardig, en dat weet ik want ik heb hem een keer ontmoet.

  En als hij wil roken laat hem gaan.

  Xxxx Jeweetwel

 4. @Ron,

  Men denkt in Bollywood echt dat ze geweldig bezig zijn met het incorporeren van allerlei westerse invloeden in wat ooit juist zo mooi, traditioneel en uniek Indiaas was.

  Ik ben het helemaal met je eens..juist toen bollywood van die traditionele films produceerde had het een eigen originele waarde. Maar nu begint te lijken op hollywood..ik vind het maar niks:(

 5. Don

  Ik vind bollywood filmen 10 keer beter dan andere industrien.
  amerikaanse tering filmen zijn altijd ( amerikaans ) heeft altijd ideale einde.
  Bij Bollywood proberen ze steeds werkelijke verhalen buit te zetten.
  Bloemetjes buiten te zetten. Die mooie actriece bedoel ik met bloemetjes 😛
  Ik rook zelf ook, dat is niet door filmen gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.