Uitspraak in geding om film ‘Aap Kaa Surroor’

Bollywood film ‘Aap Kaa Surroor’Begin deze maand diende een kort geding van het bedrijf Desi Promotions tegen de videotheek Roshan Video- CD- & DVD World. De rechter heeft gisteren (vrijdag 28 september) een uitspraak gedaan, waardoor Desi Promotions het kort geding tegen de videotheekhouder heeft verloren.

De zaak draaide om de debuutfilm ‘Aap Kaa Surroor’ van de populaire Indiase zanger Himesh Reshammiya. Deze film mocht volgens Desi Promotions uitsluitend door haar worden gedistribueerd in Nederland. Desi Promotions zou hiervoor een exclusief contract met het bedrijf ‘Bollywoodzone’ in Parijs hebben getekend. Volgens Desi Promotions heeft de videotheek buiten haar om de DVD’s verhuurd en verkocht voor € 3,50. Op basis hiervan ondernam het bedrijf gerechtelijke stappen tegen Roshan’s Videotheek.

Volgens de advocaat van Roshan Video CD & DVD World, mr. drs. A.J.F. Gonesh, heeft de Haagse Rechtbank het standpunt van zijn cliënt gevolgd. Dat standpunt houdt in dat de overeenkomst tussen Adlabs als producent van de film en het Franse Bollywoodzone als licentienemer, niet betekent dat Bollywoodzone het auteursrecht (dat aan de producent toekomt) kan handhaven. Bollywoodzone kan dat recht dus niet geldig aan Desi Promotions overdragen, aldus advocaat Gonesh tegenover Bollywood.NL.

8 REACTIES

 1. Na jaa zeg!
  altijd is er wel wat man.
  Als het even niet lekker gaat tussen twee of een paar mensen
  zoeken ze altijd bronnen van hoe ze diegene
  dan misschien kunnen terug pakken.. [tsjaa zo komt het op
  mij neer h0or.!]
  Het is een goeie film met veeeeel succes..
  wees blij dat het verkocht wordt! al hoewel… is het natuurlijk niet eerlijk als je een contract sluit met iemand en als je het dan toch buitenom gaat verkopen..
  maar dan hoef je niet per se de rechter in te schakelen
  als goeie zakenbusiness kan je dat toch wel handelen
  of niet soms?

 2. […] Volgens de advocaat van de drie videotheken, mr.drs. A.J.F. Gonesh, is de zaak heel simpel. Volgens de Nederlandse wetgeving ligt het filmexploitatierecht als regel bij de producent. Die producent kan dan licentieovereenkomsten aangaan met derden. Maar dan moeten die derden wel kunnen aantonen dat het recht aan hun is overgedragen. Dat heeft Sifam in dit geval niet gedaan, aldus de raadsman die in september ook al een andere Bollywood rechtzaak won. […]

 3. […] Volgens de advocaat van de drie videotheken, mr.drs. A.J.F. Gonesh, is de zaak heel simpel. Volgens de Nederlandse wetgeving ligt het filmexploitatierecht als regel bij de producent. Die producent kan dan licentieovereenkomsten aangaan met derden. Maar dan moeten die derden wel kunnen aantonen dat het recht aan hun is overgedragen. Dat heeft Sifam in dit geval niet gedaan, aldus de raadsman die in september ook al een andere Bollywood rechtzaak won. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.