Bollywood Filmfestival in Tuschinski groot succes

Het IIFA Filmfestival in Pathé Tuschinski Amsterdam is volgens de organisatie uiterst succesvol verlopen. De 3000 beschikbare stoelen waren nagenoeg alle bezet. Op zondag 12 juni was het filmfestival zelfs helemaal uitverkocht. De achtergrond van de bezoekers varieerde van Hindoestaans tot Marokkaans, Turks, Nederlands en Indonesisch.

Pathé Tuschinski Amsterdam

Pathé Tuschinski heeft van 10 tot en met 12 juni 25 Indiase topfilms geprogrammeerd, waarvan een aantal ook was genomineerd door de International Indian Film Academy (IIFA). Het eerste IIFA Filmfestival werd geopend met Veer Zaara, in aanwezigheid van regisseur Yash Chopra. Nederland is niet onbekend voor deze regisseur, aangezien hij in 1981 al opnames in De Keukenhof (foto) maakte voor de film Silsila. Sindsdien is De Keukenhof een trekpleister voor vele Indiase bezoekers. Veer Zaara was de populairste film en tevens de winnaar van vier IIFA Awards, onder meer voor “beste film”.

Silsila - Keukenhof

Grote interesse was er voor de klassieker Mughal E Azam, waarvan veel mensen wisten dat de kans gering is dat deze klassieker nogmaals in kleur op het witte doek te zien zal zijn. De meeste bezoekers kennen alleen de zwart/wit uitvoering.

De blockbusters Main Hoon Na, Kabhi Khushi Kabhie Gham en Kal Ho Na Hoo waren volledig uitverkocht. Maar ook de kleinere titels, zoals Black, Murder en Shwaas, trokken veel publiek. My Brother Nikil, een film over aids en homosexualiteit, werd ingeleid door de acteur/producer Sanjay Suri en regisseur Onir en oogstte veel bewondering. Zij waren onder de indruk van de enthousiaste reacties van het publiek en besloten na de voorstelling terug te komen om vragen van het publiek te beantwoorden en te discussiëren over de film.

9 REACTIES

 1. Als Nederlandse heb ik enorm genoten van dit filmweekend. Sinds ik zo’n 2 jaar geleden Lagaan gezien heb, ben ik helemaal verslingerd aan de Indiase film. Tijdens het weekend heb ik opnieuw Veer Zaara gezien. En erg onder de indruk was ik van Black (Big B is werkelijk een fantastisch acteur, en nog steeds aantrekkelijk) en van Mughal E Azam. Nu heb ik een beetje een indruk van hoe er geleefd werd in de paleizen, die ik in december/januari in Rajasthan heb gezien. India en Indiase films blijven me trekken, en mijn collectie dvd’s breidt zich gestaag uit!

 2. Bollywood is de beste en hebben de beste films en die films raken je ook op een dag gaan ze Hollywood in halen

 3. yah dat kan ook..maar weejt je wat ik niet leuk vind van bollywood dat ze laatste tijd meer in hollywood films acteren.IS NIET NODIG TOG..JUST BOLLYWOOD

 4. Het IIFA filmvestival was gegrandeerd een succes.
  Wat mij het meest opvalde was het nederlandse publiek, die ik te wordt mocht staan over de film industrie van India.
  Het blijft altijd leuk voor ons hindustanen om te zien hoe andere volken zich mengen met ons.

  Lang leven India het land van vreugde en kleuren die de mensheid laat fleuren.

 5. hey
  ik vind bollywood te gek.
  alleen nu is het zo dat ze meer op hollywood willen lijken en dat is echt jammer want als men een hindustanse film kijkt moet die zich in india voelen en dat is niet meer zo…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.