Geslaagde IIFA Workshop met filmprofessionals India

Woensdagavond 8 juni heeft in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de IIFA workshop 2005 plaatsgevonden. Het was een geslaagde avond in kennisdeling tussen Indiase top filmprofessionals en de Nederlandse vakgenoten. De kleine zaal was nagenoeg vol.

Met de aanwezigheid van 4 experts uit de Indiase filmindustrie was het smullen voor het publiek. Na een korte introductie van Sabbas Joseph van de IIFA, nam top director Karan Johar de zaal aan de hand van clippings van films mee in de historie van de Indiase film vanaf de jaren 50.

Karan Johar

Met als evergreen hoogtepunt de jaren 60 en 70 en het door hem als dieptepunt ervaren jaren 80 met de vervreemding en identiteitsverlies van de Indiase film. Vervolgens deelde Sabana Azmi haar ervaringen en visie op de rol van de vrouw in de Indiase film. Volgens haar is er nog steeds een weg te gaan, om de vrouw op het witte doek een daadwerkelijke afspiegeling te laten zijn van de emancipatie ontwikkeling in de Indiase maatschappij. Als derde spreker zette Javad Akter de kracht en de rol van poetry en muziek voor de Indiase film uiteen. Want een groot deel van het westen ziet de Indiase film nog steeds als een musical. Er schijnt zelfs een oude Indiase film te zijn met maar liefst 50 liederen! Tenslotte was het woord aan Abishek Bachchan, zoon van levende legende Amitabh Bachchan.

Abishek Bachchan

Hij gaf inzicht in het werkelijke leven van een filmster in India. De grootste frustratie van een acteur of actrice is de voortdurende onzekerheid. Doe ik mijn werk wel goed? Ben ik wel goed genoeg? Als alle opname materialen geknipt en geplakt zijn, de technische effecten erover heen gaan, dan herken je vaak je eigen werk niet meer. En de kritiek in India is vaak in uitersten. Het kan lovend zijn, maar ook genadeloos in haar oordeel.

Na de boeiende presentaties was het de beurt aan de vakgenoten in Nederland om vragen te stellen. Zo kwam o.a. de term `Bollywood`te sprake. Een niet geliefde benaming in India. Karan Johar: “het wekt de indruk dat wij een remake zijn van het succesvolle Hollywood. En wie wil er nu voortdurend vergeleken worden met het succes van een ander, zeker als je op eigen kracht zeer succesvol en groot geworden bent?” Aan de andere kant gaf hij aan dat het inmiddels een geaccepteerde term is. Duidelijk was de binding van de sterren met het eigen land India. Niemand staat te springen om naar Hollywood te verhuizen. Een keer voor een rol gevraagd worden is prima, maar daar blijft het vaak ook bij.

Na de discussie was er nog gelegenheid tot napraten met alle topsprekers. Zelfs na een vermoeide vlucht uit India naam ook Sabana Azmi de tijd voor individuele gesprekken met het publiek en de organisatie. Ik had de eer als mede organisator van de IIFA workshop hier deel van uit te maken.

Sabana Azmi en Vikash Banwarie

Vikash Banwarie
Squarewise, strategisch bureau voor kennis en innovatie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.