Steeds meer film-outsourcing in India

In het Financieele Dagblad van gisteren stond een artikel waarin beschreven wordt dat Outsourcing nu ook de Indiase filmindustrie heeft bereikt. Eerder besteedde ook de Indiase zakenkrant Economic Times en India Daily aandacht aan deze nieuwe trend. Amerikaanse filmproducers ontdekken dat India een uitstekende outsourcing-bestemming van films kan zijn, onder andere vanwege de prijs. Een ‘Amerikaanse’ film in India laten maken door Indiase productiemaatschappijen kost slechts 20% van wat de kosten in de VS geweest zouden zijn. Behalve de enorme kostenvoordelen, krijgen de westerse filmproducenten zeer goed technisch gekwalificeerd en Engelssprekend personeel.

Kostenvoordelen kunnen India tot een belangrijke outsourcings-bestemming van films, animaties en visuele effecten maken, zo blijkt uit een recent rapport van KPMG en de Confederatie van Indiase Industriëlen (CII). Een goed voorbeeld van die ontwikkeling is het in de Zuid-Indiase stad gevestigde Ramoji Studios, die in India met Indiaas productiepersoneel een belangrijke bijdrage leverde aan zeven Hollywood-producties, waaronder de Oscarwinnaar Gladiatior.

Ramoji Filmcity

De nieuwste film-outsourcingstrend maakt in feite onderdeel uit van de toenemende internationalisering van de Indiase film, zegt Vikash Banwarie van Squarewise, strategisch bureau voor kennis en innovatie. Samen met de IIFA en enkele andere organisaties organiseert Squarewise woensdagavond in het KIT een ontmoeting tussen experts uit de Indiase en Nederlandse filmindustrie. Die ontmoeting moet leiden tot ’toekomstige coproducties’, zegt Banwarie.

De internationalisering uit zich al geruime tijd in een sterke export van Indiase films – ter waarde van $ 3 mrd in 2006 – maar nu dus ook op andere fronten. Indiase filmsterren maken hun opwachting in Hollywood, westerse acteurs als bijvoorbeeld Britney Spears laten hun oog op Bollywood vallen en Nederlandse soaps als Costa! krijgen een remake in India, met Indiase acteurs in de hoofdrollen.

Bron:
Het Financieele Dagblad
Tjabel Daling
4 juni 2005

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.