Rookscenes verboden in Bollywood films

Filmmakers in India hebben met afkeuren gereageerd op een maatregel van de overheid om het roken in filmscenes en op de televisie te verbieden. Het Indiase ministerie van gezondheid wil de maatregel in augustus laten ingaan. Volgens het ministerie sterven er ongeveer 800.000 indiërs per jaar aan directe en indirecte gevolgen van roken. Velen identificeren zich met de sterren en Bollywood acteurs en actrices hebben een enorme invloed op jonge mensen. Zij zouden daarom het goede voorbeeld moeten geven aldus Harsaran Pandey van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Shah Rukh Khan smoking

Een aantal filmmakers, waaronder producer Mahesh Bhatt, heeft aangegeven dat de maatregel absurd is en zien het als een (slechte) grap. Volgens hun betekent het verbod een beperking van de (vrijheid van) artistieke uitdrukking en schiet de maatregel haar doel voorbij. Acteur Anupam Kher noem het een verontrustende trend: “Morgen kan de overheid ineens het idee vatten dat pistolen en andere wapens in films geweld stimuleren en daarom wapens in films verbieden”.

Maar de overheid staat achter haar besluit en wordt daarin gesteund door nationale en internationale gezondheidsorganisaties. Volgens het ministerie moeten ook oudere films voorzien worden van waarschuwingen en moeten beelden van rokende acteurs en/of tabaksproducten uit de beelden verwijderd of afgeschermd worden.

10 REACTIES

 1. ik vind dat die maatregel nergens op slaat, want als je zo kijkt zullen ze binnekort een heleboel verbieden op de TV … m.a.w verkrachtscenes, bankovervallen en dergelijke.. dan is het geen film meer .. wat willen deze mensen nou weer …. laten ze gewoon die armen in Afrika nou eens gaan helpen en niet lullen bij filmy duniya in india … ik vind Bollywood geen leuk woord, dus gebruik ik Filmy duniya …

 2. aan de ene kant is het wel goed, maar aan de andere kant ook weer niet want anders in het net een kinderfilm zeg maar

 3. Well toestaan dat er miljoenen verkooppunten zijn om allerlei rookwaar te kopen in India, maar rookscenes in films verbieden. Hoe hypocrieeeet kan een land zijn!

 4. […] in filmscenes en op de televisie verbieden. In het ene kamp zitten acteurs die vinden dat het rookverbod in Bollywood een beperking van de (vrijheid van) artistieke uitdrukking is en de maatregel haar doel […]

 5. hey ik heb eigenlijk wel ene vraag roowkt shahrukh khan echt :(:(:( maar met zo’n mooie stem dan roowk ju niet of wel?
  Want als shahrukh khan roowt zeg ik pleas lief stom:(:( en alles andere natuurlijk

  XXX- Ikram

 6. 3 uur durende IIFA AWARDS OP DVD… Binnenkort te koop voor 15 euro.

  Let op.. genoeg op voorraad.
  Op Nederland 3 in juli maar een samenvatting van 1 uur.

 7. ILOVE NEELAM VERY VERY MUCH AND I WANT PHOTOS OF NEELAM FROM IIFA AWARDS AMSTERDAM FROM RECEPTION AND FROM CELEBRATION. AND SHE IS SIT DOWN DINO SIDE THEN SIDE MALAIKA ARORA AND SHE IS DRESSING BLACK DRESS. SHE WAS WONDERFUL AND MORE. SHE WAS VERY BEAUTIFUL AND VERY LOVELY. AND I WISH TO HAVE PHOTOS FROM ALL THIS IS.

 8. […] elevisie verbieden. In het ene kamp zitten acteurs (waaronder John Abraham) die vinden dat het rookverbod in Bollywood een beperking van de (vrijheid van) artistieke uitdrukking is en de maatregel haar doel […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.