Bollywood: niet alleen kitcherige liefdesmusicals

Van 27 mei tot 12 juni vindt het Hindustaans filmfestival plaats in Den Haag. Volgens festivaldirecteur Amar Soekhlal zijn Bollywoodproducties niet alleen voor Hindostanen, maar ook absoluut de moeite waard voor Nederlandse kijkers. Het beeld dat mensen hebben bij een bollywood film: drie uur durende zang en dans, vet acteerwerk en gezwollen romantiek klopt niet altijd. Dat soort kitcherige liefdesmusicals zijn van dertig jaar geleden. Tegenwoordig zitten de films goed in elkaar.

Op het Hindustaans filmfestival is de kitsch geminimaliseerd en zullen een aantal nieuwe producties te zien zijn zoals Veer-Zaara en Waqt, maar ook werk van klassieke regisseurs als Ritwik Ghatak en ‘serieuze’ films als die van Satyajit Ray. Zijn films bevatten geen zang en dans, ze gaan over de maatschappelijke werkelijkheid. Over uitbuiting en onderdrukking, over klasseverschillen en het kaste- systeem. Hij is wereldberoemd, behalve in India zelf aldus Soekhlal in een artikel op cinema.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.