Boek over Hindostaanse jongeren en Bollywood

Hadden we naast Hollywood al Bollywood, Lollywood (Pakistani films), Kollywood (Tamil films) en (ahum) Tollywood (Bengaalse films), nu is er ook Dollywood. Op 5 juni 2005 verschijnt bij Uitgeverij Het Spinhuis te Amsterdam het boek “Jong in Dollywood. Hindostaanse jongeren en Indiase films” van Sanderien Verstappen. Verstappen is cultureel antropoloog en verbonden aan de afdeling Sociologie & Antropologie van de Universiteit van Amsterdam.

Het boek Jong in Dollywood beschrijft de Indiase cinema vanuit het perspectief van de tweede generatie Hindostaanse jongeren in Nederland. Zij kijken vaak naar Indiase films uit Bombay (Bollywood) en luisteren ook naar de filmmuziek. Met tientallen videotheken die de nieuwste dvd?s aanbieden en de regelmatige bioscoopvertoningen vormt Den Haag het bruisend hart van Bollywood in Nederland. De stad wordt daarom gekscherend Dollywood genoemd.

Hindostaanse jongeren imiteren de danspassen uit de Bollywoodfilms, roddelen over de filmsterren en feesten op geremixte filmmuziek. Er zijn zelfs gespecialiseerde winkels met Bollywoodkleding, Bollywoodsleutelhangers en Bollywoodagenda?s. Deze jongeren zijn geboren en getogen in Nederland; hun ouders zijn uit Suriname afkomstig. Waarom voelen zij zich toch zo verbonden met films uit India?

Sanderien Verstappen dook in het Hindostaanse uitgaansleven in Den Haag. Zij laat zien hoe Bollywood jongeren bij elkaar brengt. Het brengt een podium voor culturele expressie en werkt als een spiegel van Hindostaanse familiedrama?s. Voor de jongeren zijn de films een kenmerkend element van hun Hindostaanse identiteit.

Op zondag 5 juni 2005 om 15.00 uur zal in het Lucent Danstheater in Den Haag de heer Rabin Baldensingh, Haags gemeenteraadslid voor de PvdA, het boek Jong in Dollywood presenteren en zal Sanderien Verstappen, de auteur van Jong in Dollywood, de eerste exemplaren overhandigen aan enkele Hindostaanse jongeren die de vier grote religieuze stromingen binnen de Hindostaanse gemeenschap vertegenwoordigen.
De boekpresentatie vindt plaats op de Dag van de Hindostaanse immigratie, voorafgaande aan het grote IIFA Bollywood evenement in Amsterdam.

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.