Indiase oogartsen willen verbod op Bollywood film

Oogartsen in India hebben de rechter gevraagd om de vertoning van de film Naina (Ogen) te verbieden. In de film, die vrijdag 20 mei in premiere is gegaan, ziet hoofdrolspeelster Urmila Matondkar geesten/spoken na een hoornvliestransplantatie. De film zou mensen bang maken om hun hoornvlies te doneren. De India Ophthalmological Society (AIOS) heeft bij het Hof van Delhi betoogd dat de film de mythen over hoornvliestransplantaties versterkt.

Bollywood movie Naina

India kent weining hoornvliesdonoren. Per jaar zijn er tussen de 40.000 en 50000 donoren nodig, terwijl er zich maar 15.000 aanbieden. Het geringe aanbod wordt bepaalt door het feit dat sommige hindoes geloven dat zij blind herboren zullen worden als zij hun hoornvlies doneren.

De AIOS vindt dat de film onnauwkeurig en misleidend in beeld brengt dat een hoornvliesverrichting verkeerd kan gaan. De film ondermijnt ook de uitgebreide campagne die de Bollywood actrices Aishwarya Rai en Sharmila Tagore voeren om mensen aan te moedigen hun hoornvlies te doneren.

Meer: BBC NEWS | ‘Ghost-eye’ film angers doctors

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.