Hindustaans Filmfestival start op 26 mei

De 6e editie van het Hindustaans Filmfestival in Nederlands vindt plaats van donderdag 26 mei tot en met zondag 12 juni 2005. Het Hindustaans Filmfestival vindt plaats in Den Haag in het Filmhuis Den Haag, in Theater aan het Spui, in Theater Zwembad De Regentes en in het Lucent Danstheater. In Amsterdam worden veel films vertoond in Cinerama, in samenwerking met het Filmmuseum Amsterdam. Daarnaast worden enkele films vertoond in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam, Filmhuis ’t Hoogt in Utrecht en Zoetermeer (Stadstheater).

De belangstelling voor de Indiase Cinema neemt jaarlijks toe. Er komen steeds meer bezoekers af op het Hindustaans Filmfestival. Met dit unieke Filmfestival wordt de bekendheid van de Indiase Cinema in Nederland vergroot en aan een grote behoefte voorzien onder vooral de Nederlandse Hindustanen. Maar ook steeds meer Nederlanders, Turken en Marokkanen komen naar het festival om naar de Hindustaanse films te kijken. Bovendien wordt met dit festival op een kleurrijke wijze vorm en inhoud gegeven aan het diversiteitbeleid in de culturele wereld.

Het 6e Hindustaans Filmfestival heeft als thema: “Bollywood” and the Global Force: Aandacht voor de invloeden van het westen op Indiase normen en waarden. Naast veel Artfilms worden er ook Mainstream Hindifilms vertoond. Het filmfestival is laagdrempelig en dus toegankelijk voor een breed publiek.

Alhoewel tijdens het Hindustaans Filmfestival de nadruk wordt gelegd op het vertonen van vooral veel films, wordt het festival ook gelardeerd met muziek, zang, dans en debat. Dit jaar zal het festival beginnen met een groots premièreweekend in Theater aan het Spui op 27, 28 en 29 mei 2005. In de foyer van het theater zal er een affichetentoonstelling worden ingericht.

Alle films zullen worden vertoond op grootdoek en op 35 mm projectie. Alle films zijn ondertiteld: een enkele in het Nederlands, maar de meeste in het Engels. Voor zover er in een zaal geen projectie aanwezig is zal deze worden ingehuurd.

De films die vertoond worden zijn:
Art Films: Mother India, Yuva, Choker Bali, Aitraaz, Dhoom, Dev, Black, Bride and Prejudice, Subernekha, Rat Trap (Elippathayam), Hum Tum.
Mainstream Films: Veer-Zaara, Waqt, Masti, Swades, Kisna, Phir Milenge.

Galapremière
De galapremière van het 6e Hindustaands filmfestival zal plaatsvinden in een groots premièreweekend in Theater aan het Spui op 27, 28 en 29 mei 2005, vanaf 19.00 uur. Na een gevarieerd voorprogramma vol muziek, en enkele videoclips zal de hoofdfilm worden vertoond. Dit jaar maar liefst 4 nieuwe Mumbai films: Waqt, Phir Milenge, Aitraaz en Dev. Tegelijkertijd met deze premièrefilms wordt in het filmhuis de films Black en Bride and Prejudice vertoond.

Afsluiting Filmfestival
Het 6e Hindustaans Filmfestival wordt afgesloten in het Lucent Danstheater op zondag 12 juni 2005, met een wervelende dansrevue, opgevoerd door een combinatie van een Hindustaanse en een Nederlandse dansgroep, in het kleurrijke dansprogramma Nác Rangila. Daarna zal de Bollywood Klassieker Mother India worden vertoond.

Meer info en de festivalkrant vindt u op: www.hindustaansfilmfestival.nl

2 REACTIES

  1. Your website is beautifully decorated and easily navigated. I have enjoyed visiting this site today and hope to visit many more times in the future.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.