Bollywood wil Amsterdam veroveren

India ontmoet Nederland. De Indiase superster Amitabh Bachchan poseerde vrijdag voor hotel The Grand in Amsterdam geduldig met een fiets in zijn hand voor een grote groep fotografen. De ambassadeur van de Indian International Film Academy (IIFA) was in Nederland voor de aftrap van het jaarlijkse filmevenement van de organisatie.

Dat vindt in juni in de hoofdstad plaats. Niet alleen worden dan de Oscars voor de Bollywood-filmindustrie uitgereikt, voor het eerst vindt er ook een filmfestival plaats. Ruim twintig films, waaronder prijswinnende producties en premièrefilms, worden in Pathé Tuschinski vertoond.

Het driedaagse Bollywood Festival op 9, 10 en 11 juni trekt naar verwachting 20.000 tot 30.000 bezoekers. De grootste publiekstrekker moet het filmprijzengala in de ArenA worden, waar 15.000 mensen worden verwacht. Daaronder zijn vijfhonderd acteurs, regisseurs en producenten uit India.

Een ander onderdeel van het evenement is een cricketwedstrijd in het Olympisch Stadion tussen Indiase en Nederlandse acteurs. Tot nu toe zijn er in Amsterdam voor het festival al 6000 hotelovernachtingen geboekt, liet C. van Renesse van het promotieplatform Amsterdam Partners vrijdag weten.

IIFA werd in 2000 gelanceerd in het Millennium Dome in Engeland. Sindsdien vond het evenement plaats in Zuid-Afrika, Maleisië en Singapore. Amsterdam is voor de zesde editie verkozen boven onder meer Rotterdam, Dubai en Casablanca. Een woordvoerder van IIFA verklaarde vrijdag de keuze voor een klein land als Nederland met de woorden dat het “een terrein is dat nog moet worden veroverd”.

Bollywood is met bijna duizend films per jaar de grootste filmindustrie van de wereld, maar in Nederland ontbreekt een distributienetwerk. “We hopen dat via IIFA op te kunnen zetten. Het is ook de bedoeling dat we Nederlandse films in de Indiase bioscopen gaan vertonen.”

De interactie tussen de twee landen moet Amsterdam als filmstad op de kaart zetten. “De Sound of Music bezorgde kijkers de liefde voor Oostenrijk en Lord of the Rings deed hetzelfde voor Nieuw-Zeeland”, aldus Hans van Driem, algemeen directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.

Een evenement als IIFA kan volgens hem Indiase filmmakers doen besluiten Nederland als opnamelocatie te gebruiken, waardoor de filmkijker zin krijgt in een toeristisch tripje naar Nederland. “Nederland trok tot dusver per jaar 30.000 bezoekers uit India en het doel is dit aantal in 2007 te hebben verhoogd naar 90.000 per jaar.”

Bachchan, die meer dan 150 films op zijn naam heeft staan en als eerste Indiase acteur een wassenbeeld in Madame Tussauds kreeg, vindt het niet vreemd dat de filmprijzen niet in India zelf worden uitgereikt, maar in een ander land of zelfs een ander continent. “Film is een universele taal, dus het kan overal.” Hij erkent dat het belangrijkste doel van het evenement het stimuleren van het toerisme, de economie en de filmindustrie is.

Het publiek zal zich daar begin juni niet bewust van zijn. De mensen die minimaal 85 euro neerleggen voor een kaartje komen af op de Indiase filmhelden en de andere grote sterren. Op voorgaande edities kwamen Hollywoodsterren als Angelina Jolie en Nicole Kidman af. Welke beroemde acteurs Nederland straks mag verwelkomen, is nog niet bekend. Op 12 mei worden hun namen bekendgemaakt.

Bron:
© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V.
vr 8 apr 2005

9 REACTIES

 1. dit is de eerste keer dat het in nederland word gehouden en dat is lijp maar nadere evenementen werden ook af gelast dus ik hoop dat het deze keer niet zoo is maar wou weten hoeveel een kaartje kost tussen amitab te zitten en alle beroemd heden want wou me moeder wel ff verrassen voor der operatie

 2. De informatie over kaartverkoop wordt deze week bekend gemaakt volgens onze informatie. Vanaf 22 april zullen kaarten beschikbaar zijn. Wij houden je op de hoogte.

 3. ZOU GRAAG KAARTJES WILLEN KOPEN , WAT KOST EEN VVIP KAART?????

  BEN VAKER NAAR INDIA GEWEEST ZELF 10 KEER HEEL VEEL GEZIEN OOK

  SARUKH KHAN ONTMOET EN ANDEREN.

 4. vip kaarten zijn 260 euro. ikzelf heb het goedkoopste kaartje, maar nu wil ik weten, rij 1, is dat heeeeelemaal bovenin, zoals bij ahoy rotterdam, of is dat onderaan, voorin, zoals bij andere zalen? ik weet t niet meer.

 5. Volgens mij niet vooraan. De Arena wordt voor de helft gebruikt. Op dit plaatje staat het – 260 euro is rang 1 en jij zit in rang 3 – helemaal boven dus…

  Arena indeling

 6. Heey,
  ik vind het echt super dat het evenement in Amsterdam plaats vind.
  Ik zelf ga er niet heen want het is heel duur.
  Ben wel een grote fan van Bollywood films:D
  En dat Nerderland ook kennis mag maken met de mooie films is echt leuk!

 7. ik wil graag dat dit jaar ook de bollywood actristen naar Holland zouden komen wand de ander keer had ik hun gemist zo deker wil ik gewoon hun zien maak me niks uit of de entre 500 is of 1000 ik wil gewoon hun zien dat is mij wens …
  ik ben de groteste fen van john abrham and Hrithik roshan so ik wil graag hun ontemoeten.
  ik zou hoppen dat hun naar Holland komen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.