Bollywood-Oscars naar Amsterdam

Rode lopers, sterren en een economische opsteker. De Indiase Oscars komen naar Amsterdam.

In thuisland India kan hij niet over straat zonder meteen hordes gillende fans achter zich aan te krijgen. De storm aan flitslichten die hem gisterenmiddag begroette bij de ingang van het Grand Hotel onderging hij dan ook met routineuze glimlach. Amitabh Bachchan was in Amsterdam als ‘brand ambassador’ van de International Indian Film Academy (IIFA), maar hij is en blijft een filmsuperster.

‘Waarom niet?’ reageerde ‘Big B’ op de vraag waarom het IIFA Amsterdam heeft gekozen als locatie voor het IIFA Weekend 2005, dat plaats zal vinden van 9 tot en met 11 juni. ‘Film is een universele taal. Ook in Nederland heeft de Hindi-film toekomst.’

En dus vormt niet Dubai, New York of Caïro maar Amsterdam het tweede weekend van juni het epicentrum van Indiase glitter en glamour. Absoluut hoogtepunt zal de uitreiking zijn van de IIFA Awards, het Indiase equivalent van de Oscars. Het gala in de Amsterdam Arena wordt wereldwijd live uitgezonden en bereikt een publiek van 400 miljoen tv-kijkers.

De Indiase filmindustrie – vaak liefkozend Bollywood genoemd – is de grootste ter wereld. Jaarlijks worden op het subcontinent bijna duizend films geproduceerd. Met 3,8 miljard kijkers laat Bollywood de Amerikaanse concurrentie ruim achter zich.

‘Maar het IIFA-weekend gaat niet alleen over prijzen’, stelt Bachchan fijntjes. Op de openingsdag organiseert de Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry een zakenforum waar vier Indiase ministers en de top van het Indiase bedrijfsleven aanwezig zijn. Locatie: de gloednieuwe Expo XXI op de Zuidas. De volgende dag organiseert Pathé Tuschinsky een Indiaas filmfestival en wordt in het Olympisch Stadion een ‘celebrity cricket match’ gehouden.

‘Amsterdam is gemaakt voor het IIFA en het IFFA is gemaakt voor Amsterdam’, concludeerde burgemeester Job Cohen. Wethouder Frits Huffnagel van economische zaken rekende voor wat het IIFA-weekend Amsterdam zal opleveren: ‘Dertig procent meer bezoekers, die 6000 hotelbedden nodig hebben en euro 10 mln aan directe inkomsten opleveren. Op de lange duur mikken we op een verdrievoudiging van het aantal Indiase toeristen. Bovendien hopen we dat Indiase producenten vaker Amsterdam gaan gebruiken als filmset.’

Gezien de effecten van eerdere edities zijn Huffnagels doelstellingen niet onrealistisch. Londen, dat in 2000 het spits afbeet, zag het toerisme uit India met 20% stijgen. Maleisië realiseerde twee jaar later zelfs een stijging van 60%. Het aantal vluchten van India naar Zuid-Afrika, gastland in 2001 en 2003, is verdubbeld. En in Singapore, waar vorig jaar de prijzen werden uitgereikt, hebben Bollywood filmcrews inmiddels 200 draaidagen geboekt.

Behalve extra inkomsten levert het filmgala ook goede reclame op voor Amsterdam als ‘hoofdstad van de creatieve industrie’. En Bachchan is niet te beroerd voor een extra ambassadeurschap. Professioneel glimlachend herhaalt hij de promotieslogan: ‘I Amsterdam.’

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
Publicatiedatum: 9-4-2005
EDO DIJKSTERHUIS

20 REACTIES

 1. We want to know where and when we can buy the tickets for this event. And ofcource the prices of the tickets. And we are very very happy with this event in Amsterdam, so we have the change to see the big stars.

  greetings,

  Monique, Soenita and Ursila.

 2. ik wil heel graag weten wanneer en waar je de kaartjes kan kopen wil er graag heen gr
  rakesh kalpoe

 3. ik wil heel graag weten waar je de kaartjes kunt kopen. Bij welke ticketboxxen in rotterdam?
  Want ik wil er heel erg graag naar toe.

 4. ik wil heel graag weten of je voor die weekend drie verschillende kaartjes moet halen of is eentje genoeg

 5. ik wil ook heel erg graag weten of je driedaagsje oscaruitreiking 3 verschillende kaartjes moet kopen?
  of is eentje genoeg?

 6. Damn, wil ook kei graag gaan maar 85 euro is op zich vrij veel maar ja moet er wat voor over hebben niet waar 😉

 7. Toen ik het hoorde ik was echt blij omdat ik de vorige keer ook het concert niet bij kon wonen omdat de prijskaarten 250,= euro waren en ik wilde er met mij dochtertje van 4 ernaar toe werd mij verteld dat zij ook hetzelfde bedrag moest betalen ik heb er wel iets voor over om deze topsterren in levende lijf te zien maar 500,= euro is een beetje bizar. Dus ik hoop dat het deze keer mee valt Insa ALLAH want ze droom ervan om Sharuk Khan in het echt te mogen zien. Heel veel sterkte met het organiseren.

 8. ik wil heel graag met mijn vriendinnen naar het concert maak ik weet niet waar ik de kaartjes
  kan kopen weet jij waar ik ze kan kopen?

 9. ik wil heel graag met mijn vriendinnen naar het concert maak ik weet niet waar ik de kaartjes
  kan kopen weet jij waar ik ze kan kopen?

 10. hallo ik zou heel graag kaartjes willen hebben voor mijn en mijn kinderen ik wil heel graag naar het de uittreiking van de bollywoodconcert

 11. Ik wil graag weten waar en wanneer ik kaartejs kan kopen.
  Ik ben heel blij dat dit keer in nederland een Awards wordt gehouden.

 12. WELL I ALREADY GOT A TICKETS, BUT TELL U THE TRUTH….IT’S TOOOOOOOOOO EXPENSIVE………………WHY??????????

 13. Ik ben dol op bollywood films voor al ik ben fan van madhuri dixit zij is super wanner zij komt terug in bollywood ik mis haar ……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.